Back
UNwomen
UnWomen-tekst

ONE koje dobrovoljno rade za sve nas, čiji je rad nezaobilazan i često u društvu podrazumevajuć, ONE koje neplaćenim radom podižu kvalitet života drugih ljudi, ONE koje se ne žale da im je teško i pruže svakom sve od sebe, ne žaleći trud i vreme, ONE su zaslužile da se o njima govori, da se njihova društvena uloga ceni i da zajednica tome oda adekvatno priznanje.

Društvena uloga žene u Srbiji je uloga oslonca koji je uvek tu da pomogne. Ženski volonterski rad se podrazumeva i često prihvata zdravo za gotovo. Nismo ni svesni koliko je sati napora uloženo u udobnost života koje živimo. Bez obzira da li neguje stare članove domaćinstva, kuva i sprema za sve nas, pomaže bolesnim članovima
domaćinstva, volontira u društvenoj zajednici, pomaže komšijama i prijateljima u nevolji, žena se nekako uvek postavi kao pomažući član društva.

Radeći za sve nas, žene neretko na sebe preuzimaju poslove koji bi bili u opisu odgovornosti društvene zajednice, rasterećujući državni budžet troškova koje bi pružanje takve usluge podrazumevalo. Na taj način, za te potrebe neutrošena javna sredstva, završavaju usmerena na druge namene. Dobrovoljnim radom one štede novac porodice, ali i cele zajednice. Za sve to najčešće ne dobijaju ništa, osim ličnog osećaja korisnosti društvu i domaćinstvu.

U okviru projekta je realizovano istraživanje na teritorijama 7 lokalnih samouprava, gde su utvrđeni obim i vrste neplaćenog ženskog rada, kao i njegova ekonomska vrednost.  Neplaćeni ženski rad je prepoznat kao prepreka zapošljavanju i samozapošljavanju žena, jer im oduzima vreme i snagu.

Kako bi žene stekle ravnopravni status u društvu, neophodno je da lokalne samouprave donesu projektom predložene odluke i sprovedu mere.

Vreme je za lokalne pomake na polju ravnopravnosti žena i muškaraca!